Szabadka központjában a napokban komoly talajmunkák folynak, ugyanis a Köztársaság téren, közismert nevén a Kiskorzón végig, több tíz méter hosszan telepítik a vezetékeket. A munkálatokat a Szabadkai Gázművek koordinálja, és a most lefektetett gázvezetékek körülbelül száz új felhasználó csatlakozását teszik lehetővé.

Lapunknak Ződi Ildikó, a Szabadkai Gázművek igazgatója nyilatkozott a beruházásról.

– Minden évben, mielőtt elkészítjük a tervet, összegyűjtjük a kérelmeket, és amennyiben a körülmények megengedik, igyekszünk lehetővé tenni a kérvényezők csatlakozását. Szabadka központjában is többen jelezték, hogy szeretnének csatlakozni a gázhálózathoz. Ezen a részen eddig nem volt erre lehetőség, emiatt volt szükség a jelenleg is zajló munkálatokra. Ez olyan lépés, amely sok munkával jár, viszont ha megvalósul, kifizetődő lesz. Ezen a részen üzletek és magánszemélyek is csatlakozhatnak a hálózathoz. Körülbelül száz új fogyasztóra számítunk. A legfrissebb információink szerint nagy az érdeklődés a csatlakozás iránt – fogalmazott Ződi Ildikó.

Mint megtudtuk, a munkálatok július 3-án kezdődtek meg, és a Köztársaság tér mellett a Jovan Nenad cár és a Matko Vuković utcát is érintik. A gázhálózat kiépítése ezen a részen a tervek szerint július végéig tart, azaz a munkálatoknak augusztus elejéig be kell fejeződniük. A vezeték teljes hossza mintegy 285 méter lesz. A munkálatok kivitelezője a szabadkai Javornik Kft., amelynek alvállalkozója a Febro-plan. A gépészeti munkálatokat a közbeszerzésen legkedvezőbb ajánlatot tevő lazarevaci Regikol cég végzi.

A város központjában folyó munkálatok mellett Palicson is folyamatban van a gázhálózat bővítése.

– Palicson július 6-án csaknem öt és fél kilométernyi gázvezeték lehelyezése kezdődött meg. A terveink szerint tizenegy utca lakosai csatlakozhatnak a hálózathoz. Palicson a 49. valamint az 50., 51., 52., 54. és az 55. új utcában, a Palicsi szállások utcában, a Temető, valamint a Kosztolányi Árpád utcában, illetve a Horgosi út jobb oldalán húzódik majd a gázvezeték. A munkálatok befejezése után az érdekeltek ez év szeptember végéig rákapcsolódhatnak a vezetékre. Ezen beruházás építészeti kivitelezője a szabadkai Terax vállalat, a gépészeti munkálatokat pedig a közvállalat végzi – mondta az igazgató.

Ződi Ildikó elmondása szerint a közvállalat felhasználóinak száma meghaladta a 11 000-et, és a tervek szerint ez a szám a közeljövőben tovább növekszik. Évente körülbelül 300 új felhasználójuk van. Az idén a rendkívüli állapot megszünése óta több mint százan jelezték csatlakozási szándékukat. A felhasználók számának emelkedése a gázvezeték-hálózat bővítésének köszönhető. A tervek szerint az év végéig a Sztapári utcában 200 méter hosszúságban, a 367. új és a Futaki út 380 méter gázvezetéket kap, valamint a Proletár brigádok és 10. új utcában további 2,5 kilométer hosszú gázvezeték épül ki. A beruházások összértéke Áfa nélkül 9,5 millió dinárt tesz ki.

https://www.magyarszo.rs/hu/4345/vajdasag_szabadka/222794/Szabadk%C3%A1n-%C3%A9s-Palicson-is-b%C5%91v%C3%BCl-a-g%C3%A1zh%C3%A1l%C3%B3zat.htm